Adı Pazartesi sendromudur ama Pazar günü ortaya çıkar!!!

Yazan: Müge Çevik

Özellikle Pazar günleri öğle saatlerinden itibaren, çalışanların büyük bölümünü ele geçiren keyifsizlik ve sıkıntı halinin temel nedeni ertesi günün iş günü olmasıdır. Hafta sonu sanki Pazar günleri öğlen bitermişçesine akşam saatlerine doğru artan bir şekilde, ertesi günün stresi yaşanmaya başlar.

Farklı doz ve ağırlıklarda görülebilen Pazartesi sendromu, pazartesi ofiste de devam etmekle birlikte, pazar akşamları yapılan programlardan keyif almama ve haftaya tatsız tatsız hazırlanma şeklinde görülebilir. Bu stresi daha yoğun yaşayan kişilerde sağlık sorunları, baş ve sırt ağrıları, gerginlikler, mide sıkıntıları da görülebilir.

Aslında hemen hemen tüm iş günleri içerik olarak bir biri ile aynı olmasına rağmen, Pazartesiyi salı ya da perşembeden ayıran nedir? Neden insanlar pazartesi akşamı benzer bir stres yaşamazken pazar akşamı bunu yaşarlar?

Bence bunun en kesin açıklaması, insanların işe yükledikleri strestir. İşin kendisinden değil, zihinlerde yaratılan ve büyütülen işlerden kaynaklanmaktadır. Yıllarca aynı ofis ve insanlarla çalışıp aynı işi yapan insanların hala bu sendromu yaşamasının temelinde yaptıkları işi sevmemelerinden ve işin kendilerine bir katkısı olmamasından başka bir açıklaması olamaz.

İnsanlar, iş hayatında farklı motivasyon figürleri ile tatmin olurlar. Bu iyi bir maaş, iyi bir unvan, iyi bir pozisyon/ terfi beklentisi, takdir , kişisel tatmin veya kişisel gelişim duygusudur. Bunlardan herhangi biri olmadığında, iş hayatı sadece bir görev ve stres kaynağı olarak görüldüğünde bu sendrom kaçınılmazdır.

Hafta başlayınca, rutin akışın içinde ise kişiler kendilerini soluksuz tempoya adapte edip bu duygularını fark etmediklerinden bunun bir tanımı yapılmamıştır. Yani, hafta içinde normal tempoda kişi her gün yaşadığı stresini kabullenmiştir, ancak tatil gününde bunu yaşadığında bu stresi fark edebilmektedir.

 Hafifletmek ya da atlatmak için neler yapılabilir :

  • İş hayatına yüklenen anlamın değiştirilmesi, bakış açısının değiştirilmesi en temel çözümdür. Kişi, iş hayatını eziyet olarak değil, sorumluluk ve kendi seçimi olarak görmeye geçmelidir. Yetişkin davranış modeli bunu gerektirir.
  • Pazar akşamlarına kişiyi rahatlatacak, keyif verecek ve iple çekmesini sağlayacak bir ritüel, bir aktivite düzenli olarak konabilir. Bu, kendine zaman ayırmak, kitap, dergi okumak, film izlemek, meditasyon yapmak olabilir.
  • Pazartesi sabah evden çıkmadan haftanın iyi geçmesi ve hafta içinde ortaya çıkabilecek sorunlara karşı kişi kendiniz zihinsel olarak korumaya alacak bir teknik geliştirebilir veya bunu öğrenebilir.
  • Mesai saatlerini daha keyifli ya da en azından çekilir kılacak bir alışkanlık edinebilir. Her saat başı kendine bir kaç dakika ayırarak nefesine, bedenine odaklanarak, kendini, bedenini ve zihnini temizlemek işe yarar.